Szabályozók 

AK4000 égéstér


AK4000
- a legújabb, VIGAS faelgázosító kazánokon alkalmazott vezérlőegység. A 2013-ig gyártott AK3000 típust váltja.

Az égés egy önálló életet élő folyamat, amely minden pillanatban változik. Hogy a VIGAS faelgázosító kazánokban tökéletes égést biztosítsunk és ez folyamatos ellenőrzés alatt maradjon, tökéletes vezérlésre van szükség, amely lépéselőnyben van a kazánban történő égési folyamatokhoz képest.

 


Ezt figyelembe véve voltak tervezve a VIGAS faelgázosító kazánok vezérlőegységei

•1993 -  AK08 - már 1993-ban mikroprocesszoros vezérlőegység vezérli a VIGAS falegázosító kazánokat.
•1999 - AK2000 - A VIGAS faelgázosító kazánok teljesítményének vezérlése az előremenő víz és kilépő füstgáz hőmérsékletek gradiense függvényében történik.
•2009 - AK3000 - Grafikus kijelzővel ellátott vezérlőegység, amely az előremenő víz hőmérséklet változásait lereagáló PID vezérlő kimeneti adata és a kilépő füstgáz hőmérséklet gradiense alapján, folyamatosan vezérli a VIGAS faelgázosító kazánok teljesítményét.
•2009 - AK3000LC - A Lambda Control vezérlőegység az égési folyamat tökéletességét nagyobb mértékben szem előtt tartva a füstgáz oxigéntartalmát is méri lambda szonda segítségével. A mérési adatok alapján az AK3000LC rendszer folyamatosan módosítja a kazán elsődleges és másodlagos levegő arányát a megfelelő értékek eléréséig
•2013 - AK4000 és AK4000LC - A VIGAS faelgázosító kazánok teljesítményének vezérlése a kilépő füstgáz és előremenő víz hőmérsékletét figyelembe véve, PID vezérlés által, folyamatosan történik. Az égési folyamatok tökéletesítését szolgálja a Lambda Control rendszer, amely a lambda szonda mérési adatai alapján módosítja a kazán elsődleges és másodlagos levegő arányát a megfelelő értékek eléréséig.

Az égési folyamat vezérlése VIGAS faelgázosító kazánokban (lambda szonda nélkül)

Az AK4000 vezérlőegység az elgázosítási és égési folyamatok alatt egyidőben figyeli az előremenő víz és a kimenő füstgáz hőmérséklet változásait, majd PID vezérlés alapján növeli illetve csökkenti a kazán toló ventilátorának fordulatszámát, ezzel vezérelve a teljesítményét. A toló ventilátor, egy előre beállított állandó arányban biztosítja az elgázosításhoz és a gáz égéséhez szükséges levegőt az elsődleges és másodlagos levegő járatokon keresztül. A megfelelő arány a VIGAS faelgázosító kazán alap modellei esetében a másodlagos (szekunder) levegő retesz beállításával módosítható. Állandó elsődleges és másodlagos levegő arány alkalmazásával nincs lehetőség reagálni az égési folyamat alatt bekövetkező változásokra. Az égés bizonyos fázisaiban ezért oxigén hiány, illetve többlet keletkezhet. Ezekben a fázisokban nem biztosított a tökéletes égés, ami a kazán hatásfokának csökkenését, valamint a károsanyag kibocsájtási értékek növekedését eredményezi. Az égési folyamatok változásainak tökéletes lereagálása olyan rendszer alkalmazásával oldható meg, ami lambda szonda segítségével valós időben figyeli a kilépő füstgáz minőségét (oxigéntartalom) és a mérési adatok alapján folyamatosan módosítja az elsődleges és másodlagos levegő arányát - Lambda Control.

Az égési folyamat vezérlése VIGAS Lambda Control kazánokban

lambdaszondaVIGAS LC faelgázosító kazánok esetében az AK4000 az előremenő víz és a kimenő füstgáz hőmérséklet változásain kívül, lambda értéket is figyel. A lambda érték a kilépő füstgáz oxigéntartalmát határozza meg. A toló ventilátor a VIGAS LC típusokban a levegőt egy kamrába továbbítja ahol a Belimo szervó által vezérelt másodalgos levegő retesz segítségével megfelelő arányban van továbbítva az elsődleges és másodlagos levegő vezetékekbe úgy, hogy a lambda érték az optimális 1,35 értéket érje el. Ennek a rendszernek az alakalmazása az alap VIGAS faelgázosító típusokhoz képest további 20-25% tüzelőanyag megtakarítást, a károsanyag kibocsájtás csökkenését, valamint 93% körüli hatásfok elérését eredményezi.

 

Az AK4000 vezérlőegységet két részegység alkotja:

- AK4000D kijelző egység
- AK4000S illetve AK4000LC alaplap

Az AK4000 részét képezi a nyomógombos grafikus kijelző, amelyen a VIGAS faelgázosító kazán állapotát jelző adatok jelennek meg. A gombok több funkcióval rendelkeznek a kijelzőn megjelenített kísérő ábráknak, és a kazán konfigurációs beállításainak megfelelően.

ak4000d kijelzo1. Grafikus kijelző 128 x 64 pixel
2. ◄ nyomógomb funkciókkal, belépés
3. ▲ nyomógomb funkciókkal
4. ► nyomógomb funkciókkal, visszalépés (ESC)
5. (ENTER) nyomógomb funkciókkal
6. LED (zöld OK, piros hiba)
7. nyomógomb funkciókkal

 

A grafikus kijelzőn megjelenő információk:

info1. Pontos idő megjelenítése
2. Információs mező - a kazán aktuális értékeinek megjelenítése. Értékek közötti váltás ▲ vagy‚
3. Füstgázhő érzékelő, lambda szonda, elszívó ventilátor megjelenítése
4. A kazán névleges teljesítménye kikapcsolt állapotban
5. Hidraulikus vázlat grafikus megjelenítése
6. Kazán állapotának megjelenítése
7. A másodalgos levegő retesz zárását biztosító elemek (2db AA) töltöttsége (csak VIGAS LC)

alaplapA lemezborítás alatt van elhelyezve az AK4000S alaplap. A kijelző egység, toló és elszívó ventilátor, STB hőhatároló, kazánköri szivattyú, hőmérséklet érzékelők, szobatermosztát valamint a 4P4C csatlakozó által az AK4000 Expander is az alaplaphoz van csatlakoztatva.

lambda alaplapVIGAS Lambda Control kazánokban a bővített AK4000SL alaplap van alkalmazva. Ezen az alaplapon további csatlakozók találhatók a lambda szonda valamint a levegő csappantyú szervójának csatlakoztatásához. Az AK4000SL alaplap 2db AA elem befogadására alkalmas foglalattal van ellátva, ami a levegő csappantyú lezárását biztosítja áramkimaradás esetén. Erre azért van szükség, mert LC típusok esetében miután a szivattyú leál, ha nincs lezárva a levegő csappantyú a kéményhuzat a kazán túlmelegedését okozhatja.

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

webface logo s
X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.