Szabályozók 

FIGYELEM!

Az AK2000 vezérlőegység csak a 2011 előtti VIGAS kazánokban található. Az AK2000 szabályozó rendszer VIGAS kazánok működésének vezérlésére szolgál. A szabályozó alapvető működési elve a kazánból kimenő víz hőmérsékletének szabályozása az előzőleg beállított kívánt hőmérsékletre, a levegő ellátás vezérlése által, ami a befúvó ventilátor fordulatszámának folyamatos szabályozása által van végezve.

A szabályozó rendszer alap szerkezetét két elektronikus modul alkotja:

• Vezérlő rész LCD kijelzővel, LED visszajelzővel és 4 nyomógombbal, mindez polikarbonát fóliával bevonva. A modul megjelölése AK2000D.
• Teljesítmény áramkör, AK2005S megjelöléssel, vezérli a befúvó ventilátor, a füstgázelszívó ventilátor és a keringető szivattyú kapcsolására szolgáló triak kapcsolókat.

AK2000Mindkét modul a kazán elülső borítójának felső részébe történő beépítésre van tervezve, ami takarást nyújt a részükre és védi a kazán kezelőjét az esetleges veszélyes érintési feszültségtől. A kazán borítója csatlakoztatva van a kazántesthez, ami a hálózati kábel PE védővezetőjén keresztül van földelve. Az AK2005S modul a szabályozó felső borítója alá van szerelve egy 35 mm-es sínre. Hálózati feszültség csak az AK2005S modulban van jelen, az AK2000D modul galvanikusan le van választva a hálózati feszültségről, és biztonságos, 9 V DC feszültséggel van táplálva. Az AK2000D modul vezérlését, a program részére flashmemóriával ellátott PIC 16F252 processzor biztosítja, ami 2x16 karakteres LCD kijelzővel van kiegészítve. A modul az AK2005S modullal a J2 csatlakozóblokkon keresztül van csatlakoztatva, amelyen keresztül a következők vannak vezetve:

• 9 V DC tápfeszültség az AK2005S modulról az AK2000D részére
• soros kommunikáció, amelyen keresztül az AK2000D és AK2005S modulok kommunikálnak egymással
• programozási jelek a PIC processzor programozásához

homeroAz AK2000D modulon keresztül végzi a kezelő a kazán vezérlését. Úgyszintén az AK2000D modulban koncentrálódik a kazán működéséhez szükséges összes vezérlő program. A modulhoz erősítőn keresztül van csatlakoztatva a félvezetős hőmérő (kezdeti ellenállás kb. 2 kΩ 20 °C mellett), amelyen keresztül a kazánban levő víz tényleges hőmérséklete van érzékelve. A hőmérő a J1 csatlakozóblokkon keresztül van csatlakoztatva.

Hasonlóképpen az AK2005S teljesítmény áramkör rész vezérléséta PIC sorozatú 16F627 processzor biztosítja, amely az AK2000D modul felsőbbrendű processzorával történő kommunikáción kívül, a parancsai alapján a ventilátorok kapcsolására szolgáló triak kapcsolók intelligens vezérlését is biztosítja. A modul saját funkcióval rendelkezik a befúvó ventilátor kimenetén, rövidzárlat észlelésére, amely viszont a triak kapcsolót csak olyan rövidzárlat esetén védi, ami feszültségmentes állapotban keletkezik.

A triak kapcsolók vezérlésén kívül, a modul transzformátorral, egyenirányítóval és szűrővel ellátott áramforrással rendelkezik, amelyről az AK2000D modul is táplálva van. Az AK2005S és AK2000D közötti kommunikáció az X1 csatlakozón keresztül, galvanikusan leválasztott soros vonalon folyik. Az X2 csatlakozó a bővített összeállítás úgynevezett EXPANDER részére szolgál, vagy kéményhőmérséklet érzékelésére.

hobiztositekA„befúvó“ csatlakozón keresztül van a teljesítmény áramkörhöz csatlakoztatva a befúvó ventilátor. Sorban hozzá van csatlakoztatva a hőbiztosíték, amely biztosítja a befúvó ventilátor lekapcsolását 95 °C hőmérséklet fölötti túlmelegedés esetében. 95 °C fölötti túlmelegedés esetében a befúvó ventilátor tápfeszültségről (230V/50Hz) történő lekapcsolása történik meg. A kijelzőn a „Kazán kikapcsolva“ „Meghibásodás Megrong. Termosztát“ felirat jelenik meg, és felgyullad a meghibásodás visszajelző warning . A termosztát ismételt bekapcsolása csak 65 °C hőmérsékletnél történik meg, de a meghibásodás visszajelző nem alszik el, és a befúvó ventilátor sem indul el.

A kazán ismételt bekapcsolásához a off gombot 2x szükséges megnyomni .

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.