A kazánok műszaki leírása és szerkezeti felépítése 

 

faelgázositó kazánokA VIGAS faelgázosító kazánok műszaki adatai, leírása és szerkezeti felépítése


A VIGAS faelgázosító kazánok 4-6 mm vastag acéllemezekből készülnek, hegesztéses eljárással. A belső lemezei, amelyek az égéstermékekkel érintkeznek 6 mm vastagok. A hőcserélő rész 57 x 4,5 mm méretű acélcsövekből van összehegesztve. A VIGAS faelgázosító kazán típusától függően, 1-2-3 sor hőcserélő van alkalmazva.

A gyártás CO2 védőgázas MIG, illetve a robotizált munkafolyamat során MAG technológiával folyik, a legszigorúbb német minőségi követelmények figyelembe vétele mellett.

A VIGAS faelgázosító kazánok standard felszerelésként 18 mm átmérőjű, réz hűtő-hőcserélő hurokkal vannak gyártva, ami gátolja a kazán túlmelegedését vészleállás esetében is.

A VIGAS falegázosító kazán külső borítását 0,8 mm vastagságú lemezekből állítják elő. A lemezek felülete porfestéssel van kezelve, ami végül 200 ºC hőmérséklet mellett kerül kiégetésre. A VIGAS faelgázosító kazánok alsó tűztere 40 mm vastagságú, P4 jelzésű samott téglával van bélelve. A tűztér alja ŽO 1250 jelzésű hőálló betonnal van kitöltve. A cserélhető hőállóbeton fúvóka ŽO 1400 jelzésű anyagból készül. Az ajtók szigetelésére 25 mm-es négyzet keresztmetszetű üveggyapot, valamint hőálló beton van használva. A VIGAS faelgázosító kazán külső hőszigetelését 40 mm vastagságú kőgyapot alkotja.

Az égéshez szükséges levegő mennyiséget VIGAS ventilátor biztosítja. A VIGAS 60, 80,100 faelgázosító kazánokban két párhuzamosan csatlakoztatott ventilátor van elhelyezve.

Az égéstermékek acél kéménycsonkon keresztül vannak elvezetve, amelyek a VIGAS 16 és 25 faelgázosító kazánok esetében 159 mm a VIGAS 40, 60, 80, 100 faelgázosító kazánok esetében pedig 196 mm átmérővel rendelkeznek.

A VIGAS faelgázosító kazán szabályozását egy modern a XXI. század technikai fejlődéséhez igazodó, saját fejlesztésű grafikus kijelzővel ellátott vezérlőegység az AK 4000 biztosítja. A vezérlőegység alkalmas arra, hogy kiegészítő elektronikával (VIGAS Expander) kibővítve bonyolult hidraulikus rendszerek működésének összehangolt vezérlését biztosítsa.

A VIGAS faelgázosító kazánban használható tüzelőanyag


A VIGAS 16, 25, 40, 60, 80, 100 faelgázosító kazánban elsősorban száraz (legfeljebb 20% nedvességtartalmú) tűzifa, illetve fabrikett alkalmazható, ami kiegészíthető fűrészporral, faforgáccsal, fahulladékkal. A fűrészport, faforgácsot, fahulladékot és favesszőket farönkökkel szükséges eltüzelni. A farönkök hosszát a VIGAS faelgázosító kazán töltőkamrájának mérete határolja, az átmérőjük ajánlot legnagyobb mérete pedig 20 cm.

Az égés alapelve a VIGAS faelgázosító kazánokban


A VIGAS faelgázosító kazánok égési folyamatukban, nagyban különböznek a hagyományos szilárd tüzelésű kazánoktól. A tüzelőanyag elégetése a faelgázosítás elvén alapul. Az elgázosítási eljárás a szerves és szervetlen anyagok zárt kamrában történő hőbomlásán alapul, a befúvóventilátor által létrehozott elsődleges levegő kismértékű túlnyomása mellett. Az elgázosítás, a kazán tüzelőanyag terében történik a hőálló betonfúvóka felett. Az első fázisban a szárítás és a tüzelőanyagban levő illékony anyagok felszabadulása történik. A második fázisban a keletkező gázok összekeverednek az előfűtött másodlagos levegővel, és ezek alkotják az égési gázok elegyét. A harmadik fázisban, a gázok elégetése megy végbe a kazán égésterében, majd az égéstermékek elvezetése a hőcserélő csöveken keresztül a kéménybe. A tüzelőanyag elégetésének ez a módszere nagyon hatékony, aminek köszönhetően nagymértékben csökken a felhasznált tüzelőanyag mennyisége a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokhoz képest.

A VIGAS faelgázosító kazánokban felhasználható tüzelőanyagok minősége


A VIGAS kazánokban minden száraz faanyag elégethető, a fűrészportól kezdve a farönkökig. A VIGAS faelgázosító kazánok hatékonyságát, az égés hosszát és a kátrányosodás mértékét nagyban befolyásolhatja a tüzelőanyag fajtája, mérete, nedvességtartalma és fűtőértéke. A fa csökkenő nedvességtartalmával egyenes arányban nő a fűtőértéke. Általánosságban a VIGAS faelgázosító kazánokban minden fa fajta elégethető, azonban az a legideálisabb, ha a nedvességtartalom nem haladja meg a 20 %-ot.


A VIGAS termékek szétszerelése, újrafeldolgozása és ártalmatlanítása használható tüzelőanyag


A felhasznált csomagolóanyagok megfelelnek a csomagolás forgalomba hozatalának feltételeinek. Csomagoló anyag (fa, polisztirol, stretch fólia). A fa eltüzelhető a kazánban, a polisztirolt valamint a stretch fóliát szelektív gyűjtőhelyre szükséges szállítani.

A kazán élettartamának végén, a kazántest, valamint a borítólemezek fémhulladékként kezelendők. A szigetelő anyagokat szelektív gyűjtőhelyre szükséges szállítani.

 

 

Fa

Fűtőérték[MJ/kg] 20% nedvességtartalomnál

Fűtőérték [MJ/kg]25% nedvességtartalomnál

Keménység*

Tömegsúly[kg/m³] 25% nedvességtartalomnál

Nyár

12,9

12,3

1

530

Fenyő

15,9

14,0

1

575

Lucfenyő

15,3

13,1

1

575

Fűz

16,9

12,8

1

665

Vörösfenyő

18,4

13,6

1

680

Éger

16,7

12,9

2

640

Nyír

15

13,5

2

780

Juhar

15

13,6

4

660

Bükk

15,5

12,5

4

865

Kőris

15,7

12,7

4

865

Akác

16,3

12,7

4

930

Tölgy

15,9

13,2

4,5

840

[kg/m³]=[kg/plm], plm - meghatározott méter, * 1 = nagyon puha, 5 = nagyon kemény

 

faelgázositó kazánok

 

 

VIGAS műszaki adatok 2020

 

faelgázositó kazánok

1. Belépő torok a TS 130 ¾"leengedő szelep számára
2. Nyílás a TS 130 ½" szelep merülő tokja számára
3. Hűtővíz kilépő torok ¾"
4. Melegvíz kilépő torok
5. Visszatérő víz belépő torok
6. Feltöltő szelep

 

 

 

Belépő víz hőmérséklete

°C

4 – 15

Belépő víz nyomása

bar

1 – 4

 

Nyitás hőmérséklete

°C

95

Átáramló égéstermékek tömege

kg/s

0,034 – 0,047

 

 

Hol vásárolható meg?

 

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

webface logo s
X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.