Kiegészítők 

A központi fűtés elemeinek automatikus szabályozása céljából, a VIGAS faelgázosító kazánok elektronikus szabályozásának alap kiviteléhez, bővített elektronikus szabályozó, úgynevezett "EXPANDER", csatlakoztatható. A VIGAS expander, a kazán alap szabályozóegységével a kommunikációs vezetéken keresztül működik együtt. Minden egyes beállítás módosítás, a KF különböző körei számára, az AK2000 vezérlő panelén hajtható végre. A VIGAS expander telepítésekor egy megfelelően szakképzett technikus, biztosítja a hozzáférést az AK2000 szolgáltatói beállításaiban, a KF különböző köreinek szabályozásához, az alább bemutatott bekötési rajzok alapján. Minden egyes KF bekötési rajznak saját száma van, amit a szervíztechnikusnak ki kell választani.
• A KF telepítése előtt a VIGAS Expander kiépítését vitassa meg a beüzemelést végző szerviztechnikussal.
• A KF rendszerbe telepítse a választott rajz szerinti elemeket (szervomotoros négyjáratú szelep, HMV szolenoid szelep, szivattyú stb.). Az elemeknek meg kell felelniük a hatályos műszaki követelményeknek.
• A VIGAS Expander értékesítőjénél egyeztesse a telepítés időpontját.

A telepítéskor a szervíztechnikus biztosítja az expander borítóját, az expandert (1 vagy 2), a hőmérők szükséges mennyiségét, a vezetékeket, és elvégzi a központi fűtésbe telepítendő elemek csatlakoztatását.

1. Szivattyúk 1×230V/50 Hz max. 220W. (1 A biztosíték)
2. Szervomotor 1×230V/50 Hz nyitás ideje 100 – 160 s.
3. HMV szolenoid szelep 1×230V/50Hz feszültség nélkül nyitott.
4. A szivattyút kb. 0,5 m-re a négyágú keverőszelep mögé szerelni.
5. A hőmérő felületi érzékelőjét kb. 0,4 m-re a szivattyú mögé szerelni.
6. A szobatermosztát fázisvezetőt kapcsol szét.

A gyártó fenntartja a termékfejlesztés keretein belüli szoftverváltoztatás jogát.

VIGAS EXPANDER 1 sz. programA program a VIGAS faelgázosító kazán szabályozására szolgál az alap, bővített elektronika nélküli bekötés esetében. A VIGAS kazán szabályozó rendszere (AK2000) vezérli a kazán keringető szivattyúját, és lehetővé teszi szobatermosztát csatlakoztatását a kazán égésének szabályozására, és elszívó ventilátor csatlakoztatását alacsony kéményhuzat esetében.

A négyágú keverőszelep biztosítja a kazánhőmérséklet csökkentését a radiátorkörben szükséges hőmérsékletre, és egyúttal melegíti a visszatérő vizet a kazánkör számára. Áramkimaradás esetére min. 5 kW hőfogyasztást szükséges biztosítani a parázsban keletkező hőenergia elvezetésére. Megfelelő hőterhelésnek egy HMV tartály vagy egy közeli fűtőtest tekinthető, ahol biztosítva van az önsúlyú vízkeringetés. Ha nem lehetséges a min. 5 kW hőfogyasztás, biztonsági hőcserélővel ellátott VIGAS kazánt szükséges beszerelni.

Előnyök: a bekötés egyszerűsége, a telepítés alacsony ára.

Hátrányok: a víz hőmérséklete a HMV tartályban elérheti a kazánkör vizének maximális hőmérsékletét. A kazán, szobatermosztáttal történő vezérlése esetében a helyiség kifűtöttségének ideje alatt a kazán nem fűti a HMV tartályt

2Bekötési rajz

1. VIGAS faelgázosító kazán
2. biztonsági szelep
3. szobatermosztát
4. keringető szivattyú
5. HMV tartály
6. négyágú keverőszelep
7. fűtőtest
8. tágulási tartály
9. elszívó ventilátor

1

1 - kazán automatikája

3 - szobatermosztát

4 - keringető szivattyú


 

 

 

VIGAS EXPANDER 2 és 3 sz. programA program bővített elektronikával kiegészített kazán szabályozására szolgál. A bővített szabályozó rendszer a KF1 négyágú keverőszelepet, a KF1 szivattyút és a HMV szelepét vezérli.

A vezérlés szabályozza a KF1 hőmérsékletét a szobatermosztát visszajelzései alapján, mialatt folyamatosan állítja a keverőszelep helyzetét és biztosítja, hogy a fűtővíz hőmérséklete ne lépje túl az AK2000 kazánszabályozón megadott beállítási értéket. A szobatermosztát a kazán szabályozójába csatlakozik. A KF1 keverőszelep meghajtója, a KF1 keringetőszivattyú és a KF1 hőmérője az 1 típusú bővítés (expander) elektronikájába van csatlakoztatva.

A vezérlés szabályozza a HMV hőmérsékletét a tartályban levő víz hőmérsékletének mérése által és vezérli az elektromos meghajtóval ellátott szelepet úgy, hogy elérhető legyen a kazán szabályozóján beállított kívánt HMV hőmérséklet. A szelep inverz, ami azt jelenti, hogy feszültség alatti állapotban a szelep be van zárva, és feszültség nélküli állapotban a szelep ki van nyitva. Ez a funkció lehetővé teszi elektromos feszültség kimaradása esetében automatikusan megnyitni a HMV melegítését és ezzel kiküszöbölni a felfűtött kazánból vagy az izzó parázsból távozó esetleges hőenergiát. Ha nincs biztosítva a min. 5 kW hőfogyasztás elektromos energia kimaradás esetére, biztonsági hőcserélővel ellátott kazánt szükséges beszerelni. A HMV hőmérő és a HMV szolenoid szelep az 1 típusú bővítés (expander) elektronikájába van csatlakoztatva.

A 3 sz. program lehetővé teszi ezen felül külső hőmérő csatlakoztatását az 1 típusú bővítés elektronikájába. A külső hőmérséklet a kazán szabályozójának kijelzőjén lesz megjelenítve. A bekötési rajz a 2 ábrán található. Alacsony kéményhuzat esetében a kazán szabályozójába füstgázelszívó ventilátort lehetséges csatlakoztatni.

3Bekötési rajz

1 VIGAS faelgázosító kazán
2 biztonsági szelep
3 szobatermosztát
4 KF1 szivattyú
5 HMV tartály
6 négyágú keverőszelep
7 szabályozott KF1 kör
8 tágulási tartály
9 HMV szolenoid szelep (feszültség nélkül nyitott)
10 bővítő elektronika (1x expander)
11 hőmérő borítása
12 elszívó ventilátor
T kf1 KF1 hőmérő
T hmv HMV hőmérő
TEXT külső hőmérő
M szervomotor1

4
1 - kazán automatikája, 3 - szobatermosztát, 10 - bővítés borítója - 1×expander, 4 - KF1 szivattyú,
6 - KF1 négyágú keverőszelep meghajtója, 9 - HMV szolenoid szelep, TEXT - külső hőmérő, T kf - KF hőmérő, T hmv - HMV hőmérő

VIGAS EXPANDER 4 és 5 sz. programA program hasonlóképpen dolgozik mint a 2 sz. program, azzal a különbséggel, hogy a HMV elkészítéséhez szivattyú és visszacsapó szelep van használva. Ez a megoldás nagy kapacitású HMV tartályok esetében használatos, vagy távolabb levő tartályok esetében illetve ahol nem megoldható vagy nem elégséges az önsúlyú vízkeringetés. Ebben az esetben az elektromos feszültség kimaradás miatt fellépő hőmérséklet többlet problémát, például biztonsági hőcserélővel ellátott kazán beszerelésével szükséges megoldani.

Az 5. sz. program lehetővé teszi ezen felül külső hőmérő csatlakoztatását az 1 típusú bővítés elektronikájába és a külső hőmérséklet a kazán szabályozójának kijelzőjén történő megjelenítését. A bekötési rajz a 3 ábrán található. Alacsony kéményhuzat esetében a kazán szabályozójába füstgázelszívó ventilátort lehetséges csatlakoztatni.

5Bekötési rajz

1 VIGAS faelgázosító kazán
2 biztonsági szelep
3 szobatermosztát
4 KF1 szivattyú
5 HMV tartály
6 négyágú keverőszelep
7 szabályozott KF1 kör
8 tágulási tartály
9 HMV szivattyú
10 bővítő elektronika (1x expander)
11 hőmérő borítása
12 visszacsapó szelep
13 elszívó ventilátor
T kf1 KF1 hőmérő
T hmv HMV hőmérő
TEXT külső hőmérő
M szervomotor
6
1 - kazán automatikája, 3 - szobatermosztát, 10 - bővítés borítója - 1×expander, 4 - KF1 szivattyú, 6 - KF1 négyágú keverőszelep meghajtója, 9 - HMV szivattyú, TEXT - külső hőmérő, T kf - KF hőmérő, T hmv - HMV hőmérő

VIGAS EXPANDER 6 és 7 sz. programA program bővített elektronikával kiegészített kazán szabályozására szolgál. A bővített szabályozó rendszer a KF1 négyágú keverőszelepet, a KF1 szivattyút és a külső kazánt (gáz vagy villany) vezérli.

A vezérlés szabályozza a KF1 hőmérsékletét a szobatermosztát visszajelzései alapján, mialatt folyamatosan állítja a keverőszelep helyzetét és biztosítja, hogy a fűtővíz hőmérséklete ne lépje túl az AK2000 kazánszabályozón megadott beállítási értéket. A szobatermosztát a kazán szabályozójába csatlakozik. A KF1 keverőszelep meghajtója, a KF1 keringetőszivattyú és a KF1 hőmérője az 1 típusú bővítés (expander) elektronikájába van csatlakoztatva.

A szabályozó rendszer folyamatosan értékeli az égés folyamatát a VIGAS kazánban és tüzelőanyag hiánya, valamint a VIGAS kazán ezutáni leállása esetében, bekapcsolja a külső kazánt. A tüzelőanyag utántöltése és a VIGAS kazán újraindítása után a szabályozó rendszer kikapcsolja a külső kazánt. A külső kazán bekapcsolásakor a szabályozó rendszer úgy vezérli az égést, hogy a külső kazán szabályozóján eredetileg megadott hőmérséklet elérhető legyen. Abban az esetben, ha a külső kazán megadott hőmérséklete magasabb, mint a VIGAS kazán megadott hőmérséklete, a rendszer a külső kazán hőmérsékletét a VIGAS kazán megadott hőmérsékletére szabályozza. Erre a célra hőmérő van telepítve a külső kazán előremenővíz csövére, ami az 1 típusú bővítés elektronikájába van csatlakoztatva. Abban az esetben, ha a külső kazán megadott hőmérséklete alacsonyabb, mint a VIGAS kazán megadott hőmérséklete, a külső kazán ki fog kapcsolni a saját szabályozóján beállított hőmérséklet érték elérésekor. Ezért javasoljuk a külső kazán hőmérsékletét azonos vagy magasabb értékre állítani, mint a VIGAS kazánon beállított hőmérséklet.

A 7 sz. program lehetővé teszi ezen felül, külső hőmérő csatlakoztatását az 1 típusú bővítés elektronikájába és a külső hőmérséklet a kazán szabályozójának kijelzőjén történő megjelenítését.

Alacsony kéményhuzat esetében a kazán szabályozójába füstgázelszívó ventilátort lehetséges csatlakoztatni.

Előnyök: Külső kazán csatlakoztatása által megoldhatjuk az utántöltés hosszú távú hiányának problémáját, esetleg termelő üzemekben a temperálás, szabadnapokon történő fűtés és hasonló problémákat.

Hátrányok: Ha nincs biztosítva a min. 5 kW hőfogyasztás elektromos energia kimaradás esetére, biztonsági hőcserélővel ellátott kazánt szükséges beszerelni. A víz hőmérséklete a HMV tartályban elérheti a kazánkör vizének maximális hőmérsékletét. A kazán, szobatermosztáttal történő vezérlése esetében a helyiség kifűtöttségének ideje alatt a kazán nem fűti a HMV tartályt.

7Bekötési rajz

1 VIGAS faelgázosító kazán
2 biztonsági szelep
3 szobatermosztát
4 KF1 szivattyú
5 HMV tartály
6 négyágú keverőszelep
7 szabályozott KF1 kör
8 tágulási tartály
9 kazán szivattyú
10 bővítő elektronika
11 hőmérő borítása
12 visszacsapó szelep
13 külső kazán
14 elszívó ventilátor
T kf1 KF1 hőmérő
T kk külső kazán hőmérő
TEXT külső hőmérő
M szervomotor

8

1 - kazán automatikája, 3 - szobatermosztát, 9 - kazán szivattyú, 10 - bővítés borítója - 1×expander, 4 - KF1 szivattyú, 6 - KF1 négyágú keverőszelep meghajtója, 13 - külső kazán, TEXT - külső hőmérő, T kf - KF hőmérő, T kk - külső kazán hőmérő

VIGAS EXPANDER 8 és 9 sz. programA program két bővített elektronikával (expander) kiegészített kazán szabályozására szolgál. Az 1 típusú bővített elektronika a KF1 négyágú keverőszelepet, a KF1 szivattyút és a HMV szelepet vezérli. A 2 típusú bővített elektronika a KF2 négyágú keverőszelepet, a KF2 szivattyút és a külső kazánt (gáz vagy villany) vezérli.

A vezérlés szabályozza a KF1 hőmérsékletét a szobatermosztát visszajelzései alapján, mialatt folyamatosan állítja a keverőszelep helyzetét és biztosítja, hogy a fűtővíz hőmérséklete ne lépje túl az AK2000 kazánszabályozón megadott beállítási értéket. A szobatermosztát a kazán szabályozójába csatlakozik. A KF1 keverőszelep meghajtója, a KF1 keringetőszivattyú és a KF1 hőmérője az 1 típusú bővítés elektronikájába van csatlakoztatva.

A vezérlés szabályozza a HMV hőmérsékletét a tartályban levő víz hőmérsékletének mérése által és vezérli az elektromos meghajtóval ellátott szelepet úgy, hogy elérhető legyen a kazán szabályozóján beállított kívánt HMV hőmérséklet. A szelep inverz, ami azt jelenti, hogy feszültség alatti állapotban a szelep be van zárva, és feszültség nélküli állapotban a szelep ki van nyitva. Ez a funkció lehetővé teszi elektromos feszültség kimaradása esetében automatikusan megnyitni a HMV melegítését és ezzel kiküszöbölni a felfűtött kazánból vagy az izzó parázsból távozó esetleges hőenergiát. Ha nincs biztosítva a min. 5 kW hőfogyasztás elektromos energia kimaradás esetére, biztonsági hőcserélővel ellátott kazánt szükséges beszerelni. A HMV hőmérője és szolenoid szelepe az 1 típusú bővítés (expander) elektronikájába van csatlakoztatva.

A vezérlés szabályozza a KF2 hőmérsékletét a kazán szabályozóján beállított hőmérsékletre, mialatt folyamatosan állítja a keverőszelep helyzetét és biztosítja, hogy a fűtővíz hőmérséklete ne lépje túl a kazán szabályozóján megadott beállítási értéket. A KF2 keverőszelep meghajtója, a KF2 keringetőszivattyú és a KF2 hőmérője a 2 típusú bővítés elektronikájába van csatlakoztatva. Mivel a KF2 kör nem a szobatermosztát visszajelzései alapján van szabályozva, javasoljuk ezt a kört például padlófűtés szabályozására használni, ahol a rendszer biztosítja a VIGAS kazán szabályozóján megadott hőmérsékletet pl. 40 °C-ot.

A szabályozó rendszer folyamatosan értékeli az égés folyamatát a VIGAS kazánban és tüzelőanyag hiánya, valamint a VIGAS kazán ezutáni leállása esetében, bekapcsolja a külső kazánt a 2 típusú bővítő elektronika segítségével. A tüzelőanyag utántöltése és a VIGAS kazán újraindítása után a szabályozó rendszer kikapcsolja a külső kazánt. A külső kazán bekapcsolásakor a szabályozó rendszer úgy vezérli az égést, hogy a külső kazán szabályozóján eredetileg megadott hőmérséklet elérhető legyen. Abban az esetben, ha a külső kazán megadott hőmérséklete magasabb, mint a VIGAS kazán megadott hőmérséklete, a rendszer a külső kazán hőmérsékletét a VIGAS kazán megadott hőmérsékletére szabályozza. Erre a célra hőmérő van telepítve a külső kazán előremenővíz csövére, ami a 2 típusú bővítés elektronikájába van csatlakoztatva. Abban az esetben, ha a külső kazán megadott hőmérséklete alacsonyabb, mint a VIGAS kazán megadott hőmérséklete, a külső kazán ki fog kapcsolni a saját szabályozóján beállított hőmérséklet érték elérésekor. Ezért javasoljuk a külső kazán hőmérsékletét azonos vagy magasabb értékre állítani, mint a VIGAS kazánon beállított hőmérséklet.

Alacsony kéményhuzat esetében a kazán szabályozójába füstgázelszívó ventilátort lehetséges csatlakoztatni.

A 9 sz. program lehetővé teszi ezen felül, külső hőmérő csatlakoztatását az 1 típusú bővítés elektronikájába és a külső hőmérséklet a kazán szabályozójának kijelzőjén történő megjelenítését.

9Bekötési rajz

1 VIGAS faelgázosító kazán
2 biztonsági szelep
3 szobatermosztát
4 KF1 szivattyú
5 HMV tartály
6 KF1 négyágú keverőszelep
7 szabályozott KF1 kör
8 tágulási tartály
9 HMV szolenoid szelep (feszültség nélkül nyitott)
10 bővítő elektronika (2 x expander)
11 hőmérő borítása
12 visszacsapó szelep
13 külső kazán
14 kazán szivattyú
15 KF2 szivattyú
16 KF2 négyágú keverőszelep
17 szabályozott KF2 kör (pl. padlófűtés)
18 elszívó ventilátor
T kf1 KF1 hőmérő
T kf2 KF2 hőmérő
T hmv HMV hőmérő
T kk külső kazán hőmérő
TEXT külső hőmérő
M szervomotor
O osztó
G gyűjtő
10
1 - kazán automatikája, 3 - KF1 szobatermosztát, 14 - kazán szivattyú, 10 - bővítés borítója - 2×expander, 4 - KF1 szivattyú, 6 - KF1 négyágú keverőszelep meghajtója, 9 - HMV szolenoid szelep, 15 - KF2 szivattyú, 16 - KF2 négyágú keverőszelep meghajtója, 13 - külső kazán, TEXT - külső hőmérő, T kf1 - KF1 hőmérő, T hmv - HMV hőmérő, T kf2 - KF2 hőmérő, T kk - külső kazán hőmérő

VIGAS EXPANDER 10 és 11 sz. programA program hasonlóképpen dolgozik, mint a 8 sz. program, azzal a különbséggel, hogy a HMV elkészítéséhez szivattyú és visszacsapó szelep van használva. Ez a megoldás nagy kapacitású HMV tartályok esetében használatos, vagy távolabb levő tartályok esetében illetve ahol nem megoldható vagy nem elégséges az önsúlyú vízkeringetés. Ebben az esetben az elektromos feszültség kimaradás miatt fellépő hőmérséklet többlet problémát, például biztonsági hőcserélővel ellátott kazán beszerelésével szükséges megoldani.

A 11. sz. program lehetővé teszi ezen felül külső hőmérő csatlakoztatását az 1 típusú bővítés elektronikájába és a külső hőmérséklet a kazán szabályozójának kijelzőjén történő megjelenítését.

11Bekötési rajz

1 VIGAS faelgázosító kazán
2 biztonsági szelep
3 szobatermosztát
4 KF1 szivattyú
5 HMV tartály
6 KF1 négyágú keverőszelep
7 szabályozott KF1 kör
8 tágulási tartály
9 HMV szivattyú
10 bővítő elektronika (2 x expander)
11 hőmérő borítása
12 visszacsapó szelep
13 külső kazán
14 kazán szivattyú
15 KF2 szivattyú
16 KF2 négyágú keverőszelep
17 szabályozott KF2 kör (pl. padlófűtés)
18 elszívó ventilátor
T kf1 KF1 hőmérő
T kf2 KF2 hőmérő
T hmv HMV hőmérő
T kk külső kazán hőmérő
TEXT külső hőmérő
M szervomotor
O osztó
G gyűjtő


12
1 - kazán automatikája, 3 - KF1 szobatermosztát, 14 - kazán szivattyú, 10 - bővítés borítója - 2×expander, 4 - KF1 szivattyú, 6 - KF1 négyágú keverőszelep meghajtója, 9 - HMV szivattyú, 15 - KF2 szivattyú, 16 - KF2 négyágú keverőszelep meghajtója, 13 - külső kazán, TEXT - külső hőmérő, T kf1 - KF1 hőmérő, T hmv - HMV hőmérő, T kf2 - KF2 hőmérő, T kk - külső kazán hőmérő

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

webface logo s
X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.